fulgREFRIGERAREA este unul dintre procesele fundamentale ale omenirii, cu o istorie care merge până în jurul anului 1000 î. Hr., atunci când, potrivit cercetătorilor, s-au făcut primii pași în folosirea gheții drept conservator al alimentelor. Impactul acestui proces asupra societății a fost, este și va rămâne în continuare uriaș. Păstrarea alimentelor la temperaturi scăzute este indispensabilă. Nu ne putem imagina acum, în secolul 21, o viață fără refrigerare – un catalist important al industriei alimentare. Produsele perisabile precum lactatele, cărnurile, ouăle, fructele și legumele necesită o temperatură potrivită pentru a nu se altera, întrucât valabilitatea lor naturală este precară. Temperatura scăzută de păstrare este importantă și din punct de vedere al sănătății: îmbătrânirea, enzimele și bacteriile sunt factori de risc în consumul alimentelor, ori refrigerarea încetinește aceste procese și organisme nefaste. În lipsa acestui proces, umanitatea ar fi cu mult mai diferită decât este acum. Hălile frigorifice asigură prospețimea și salubritatea alimentelor consumate la scală comercială.

FunctionarepompadecaldurainmodincalzirecPOMPELE DE CĂLDURĂ au devenit în ultimii ani o tehnică alternativă, mai economică și mai autonomă decât vechea încălzire prin calorifere și centrale. Aceste pompe funcționează pe același principiu de funcționare al refrigerării, doar că în sens invers: transformă aerul rece – sau aerul ”sursă” în aer cald spre o țintă anume. Aerul sursă nu trebuie să

fie în mod obligatoriu luat din mediul exterior, ci poate fi recoltat chiar din pământ, fiind mai apoi preluat de instalațiile termice inerente pompelor și transformându-l în căldură pentru locuință. Pentru această transformare, se folosește îndeobște un lichid sau un gaz. Aceste pompe pot fi folosite pentru încălzirea apei curente, încălzirea casei sau a pardoselii acesteia. Instalațiile pot fi de două feluri: bazate pe compresie sau pe absorbție, cele dintâi funcționând pe energie mecanică, iar cele din urmă pe gaz sau chiar pe căldura însăși.

          panou  PANOURILE SOLARE sunt o sursă de energie alternativă care câștigă teren în epoca modernă față de toate celelalte tehnici de producere a energiei electrice și termice. Funcționând pe baza unui sistem fotovoltaic (tensiune electrică creată de fascicule de lumină), aceste panouri aduncă razele solare și le transformă în energie. Prețul implementării acestora este într-o continuă scădere, devenind mai ieftină decât combustibilii fosili. Cele mai multe dintre panouri sunt făcute din silicon cristalin, dar există și panouri din peliculă subțire sau telulură din cadmiu.

Untitled-1ÎNCĂLZIREA ÎN PARDOSEALĂ – Urme de încălzire a pardoselii, chiar dacă într-un stadiu rudimentar, datează încă din perioada Neoliticului. Până acum, metodele antice de producere de energie termală au fost perfecționate, astfel încât putem resimți pe deplin comfortul sporit pe care încălzirea în pardoseală îl oferă oricărei case și oricărui spațiu. Acest proces poate fi executat pe cale electrică, ajutându-se de rezistori, sau prin flux de lichid în țevi. Încălzirea în pardoseală conferă o temperatură uniformă în comparație cu încălzirea clasică, asigurând temperatura propice picioarelor, deci contribuind la starea de bine a utilizatorului în anotimpurile reci.

Activă din anul 1977, AXIOTAS PROD COM SRL se ocupă cu întreținerea aparatelor electrice și frigorifice. Inițial a funcționat doar în raza județului Suceava, dezvoltându-se eventual pentru a-și presta serviciile în alte șase județe. Pe lângă fabricarea, asamblarea și proiectarea vitrinelor și instalațiilor frigorifice, AXIOTAS PROD COM SRL montează instalații termice: panouri solare, sisteme de încălzire a pardoselii, pompe de căldură, colectoare de căldură.